S.H.I.E.L.D.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Főbb események időrendje

Go down

Főbb események időrendje Empty Főbb események időrendje

Témanyitás  Admin Pént. 04 Aug. 2017, 17:51

Kb. tízezer évvel ezelőtt

Megalakul a hat legnagyobb hatalmú birodalom nagytanácsa:

Asgard – Odin, a Mindenek Atyja képviseletében;
Atlantisz – Thakorr, Atlantisz Ura képviseletében;
Attilan – Attilan Királyi Családjának Feje, a Nagy Agon és Rynda, Attilan Királynője képviseletében;
a Végtelen Feltámadás (Titanos, Acheron és Halcyon bolygóinak szövetsége) – A’Lars és Sui-San, a Végtelen Feltámadás ura és úrnője képviseletében;
a Valhalla – Hela, a Holtak Úrnője képviseletében;
és Jotunheim – Karnilla, Odin kedvese és Jotunheim úrnője képviseletében.

A nagytanács rendszeresen összeül, hogy közösen vitassák meg a teljes univerzum legsürgetőbb ügyeit az együttműködés és béke érdekében. Elsődleges céljuk a Sötét Létsíkok démonainak visszaszorítása.

Kb. kilencezer évvel ezelőtt

Először bukkan fel Gah Lak Tus, a Világok Pusztítója. A számtalan, gyilkos gépezetből álló kaptártudat megállíthatatlannak tűnik, és még a birodalmak nagytanácsa sem tudja útját állni. Ettől kezdve állandó fenyegetést jelent az univerzum minden lakójának.

Kb. nyolcezer évvel ezelőtt

Karnilla otthagyja a nagytanácsot, és ezzel Jotunheim jégóriásait nyílt háborúba vezeti Odin és Asgard ellen. Odin mindhárom gyermeke, Thor, Balder, valamint a Karnillával közös fia, Loki is Asgardon maradnak. Ők lesznek a Három Harcos, akikkel szemben a jégóriások sosem képesek győzelmet aratni.

Kb. háromezer évvel ezelőtt

Két újabb galaktikus nagyhatalom, az addig főként egymással háborúzó és más bolygókat meghódító Kree Birodalom és Skrull Birodalom is csatlakozik a birodalmak nagytanácsa által kezdeményezett szövetséghez Gah Lak Tus ellen. Sajnos nem minden Skrull ért egyet azzal, hogy más, számukra alantas fajokkal együtt harcoljanak, ezért ők kiválnak a birodalomból, majd elhagyják anyabolygójukat. Ők lesznek a Chitauri.

Kb. 2500 évvel ezelőtt

Az Asgard és Jotunheim közti háború Asgard győzelmével véget ér, ám Loki elárulja atyját, fivéreit és Asgardot, amikor megöli Baldert és ellopja a Mindenek Atyja erejét magukban hordozó varázsköveket.

1777

Az alakváltó idegen hódítók, a Skrullok szakadár csoportja, a Chitauri tagjai megérkeznek a Földre. Ezt követően a történelem szinte összes nagyobb háborúja és népirtása során felbukkannak az emberek közé férkőzve, kísérleteket folytatva rajtuk és saját magukon is.

1908. június 30.

A tunguszkai esemény, amely során Szibéria középső részén az Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között a légkörbe lép, majd becsapódik Vízió, egy kommunikációra beprogramozott idegen android, azzal a céllal, hogy figyelmeztesse a Föld lakóit a közelgő Gah Lak Tus veszélyére. Sajnos az android rendszerei súlyosan sérülnek, így nem sikerül működésbe hozni.

1939. december

Loki Zémó báró néven beépül a II. világháborús Németország legfelső vezetői közé, és a varázsköveket felhasználva egy egyesített, jotunheimi jégóriásokból és náci katonákból álló sereggel pusztítja el Asgardot, elhozva ezzel a Ragnarököt. Szinte minden asgardi életét veszti, köztük Odin is, aki utolsó tettével egy elzárt dimenzióba, az Ajtók Nélküli Szobába száműzi Lokit.

Három náci katona, Frederick Wilhelm Hermann von Hessen, Ulrich Schicklgruber és Felix Eins közbenjárásának hála a németek, valamint így a közéjük beépült Skrullok is, szert tesznek az Asgardról visszatérő embereiktől a mágikus erejű asgardi vérre.

1941. december

Az Egyesült Államok belép a II. világháborúba, és ezzel a Harmadik Birodalom számára jóval nehezebbé válik az európai terjeszkedés.

1942

Egy közös amerikai-kanadai projekt keretei között létrejön az X-Fegyver elnevezésű titkos szervezet, válaszul a nácikat segítő Chitauri erők fenyegetésére. Elindítják az úgynevezett Újjászületés-projektet, amely célja olyan amerikai szuperkatonák létrehozása, akik akár közelharcban is fel tudják venni a versenyt bármely Skrull hódítóval vagy mesterségesen továbbfejlesztett ellenséges katonával.

Az X-Fegyver egyik vezető kutatója, dr. Abraham Erskine megalkotja a szuperkatona-szérumot pár fogságban tartott Chitauri DNS-ét felhasználva, vegyítve ezzel az idegenekben ekkor már ott csordogáló mágikus asgardi vért a halandó emberekkel. Az első sikeres tesztalany, Nick Fury a szérummal messze átlagon felüli erőnlétre tesz szert, valamint az öregedési folyamata is rendkívüli módon lelassul.

Mivel Fury megszökik, dr. Erskine új tesztalannyal, egy Steve Rogers nevű önkéntessel folytatja a kísérleteit. Rogers teste tökéletesen befogadja a szérumot, és ő lesz a szövetséges erők legfőbb ütőkártyája a háborúban: Amerika Kapitány. Egy náci kém végez Erskine-nel Rogers átváltoztatása után, és a széruma titkát azóta sem fejtette meg egyetlen tudós sem.

Az Újjászületés-projekt harmadik tesztalanyának egy kanadai katonát, James Howlettet választják ki. A kísérletek során a génállománya egészen egyedi átalakuláson megy át, és egy új faj, a mutánsok első példányává válik. A mutáns gén alapja persze, a szuperkatona-szérumhoz hasonlóan, szintén a Chitauri-asgardi keveredett DNS. Mint kiderül, ez a fajta mutáció sokkal könnyebben reprodukálható bárkiben, sőt még öröklődhet is. Átváltozása során Howlett szinte minden emlékét elveszíti, és csak Logan néven kezdik emlegetni.

1943

Fordulat következik be a háborúban, amelyben addig a Harmadik Birodalom állt győzelemre. Ebben az évben az utolsó német csapatok is kapitulálnak Sztálingrádnál, és brit és amerikai csapatok szállnak partra Szicíliában és Dél-Olaszországban. Egyre több rémhír terjeng a német csapatok között egy amerikai „szuperkatonáról”, akinek a vezetése alatt a szövetségesek rendre győzelmet aratnak minden hadszíntéren.

1944

A szövetségesek híres normandiai partraszállása megnyitja a második európai frontot, majd szovjet ellentámadás is indul a keleti fronton. Októberben a vörös hadsereg Kelet-Poroszországnál már eléri a német határt is.

1945. január

A Wehrmacht kénytelen visszatérni eredeti kiindulási állásaiba. A szövetségesek egészen közel kerülnek ahhoz, hogy átkeljenek a Rajnán, és nagy erőkkel benyomuljanak Németországba.

Egy közepes amerikai osztagot Amerika Kapitány vezetésével Izlandra küldenek egy titkos német bázisra, ahol a Skrullok kísérletei folynak arra, hogy meggyorsítsák a saját evolúciójukat a mágikus asgardi DNS és a sajátjuk ötvözésével. A bázis megsemmisül, Amerika Kapitány pedig látszólag odavész a tengerben. Nem sokkal ezután menyasszonyától megszületik egyetlen fia, a későbbi Vörös Koponya.

1945. május

A szövetséges erők győzelmével véget ér a II. világháború.

A Chitauri és az X-Fegyver létezéséről, valamint a szuperkatonák és mutánsok eredetéről egyetlen bizonyíték marad fenn: egy napló, melyet Amerika Kapitány barátja és bajtársa, a mindent személyesen átélt Bucky Barnes írt.

1962

A Vörös Koponya megszökik az eddig otthonának nevezett titkos amerikai támaszpontról, és az egyik legkegyetlenebb szabadúszó bérgyilkosként és zsoldosként folytatja életét.

1982

Dr. Stephen Strange, egy egykor zseniális agysebész lesz a Legfőbb Varázsló, a Föld védelmezője a Sötét Létsíkok lényeitől. Mivel a birodalmak nagytanácsa már gyakorlatilag nem létezik, egyedül Attilan névleges támogatását élvezi, ám annak uralkodói sem hajlandóak aktívan kiállni mellette egyetlen harca során sem.

1987

Doktor Strange különös körülmények között eltűnik, azóta senki sem látta vagy hallott felőle. Felesége, Clea ekkor már terhes az ifjabb Stephennel.

1987. szeptember 21.

Loki kiszabadul az Ajtók Nélküli Szobából és visszatér a Földre.

1990

Az Egyesült Államok kormánya megalapítja a S.H.I.E.L.D.-et (Stratégiai, Hírszerző és Intervenciós Elhárító Logisztikai Divízió), egy rendfenntartó, kém- és antiterrorista-szervezetet, melynek működése hamar globális szintre lép.

Nick Fury visszatér a rejtőzködésből, és az elsők között lép be a S.H.I.E.L.D.-hez, hihetetlen sebességgel mászva annak ranglétráját.

1997

Egy zseniális elmével megáldott fiatal fiú, Reed Richards felfedez egy haldokló, párhuzamos dimenziót, az N-zónát. Azonnal bekerül a kormány által működtetett Baxter-toronyba, ahol ifjú tudóspalánták dolgoznak a legkülönfélébb tudományos projekteken.

2000

Együttműködve a S.H.I.E.L.D.-del, de mégis függetlenül tőlük, az Európai Unió megalapítja az Európai Védelmi Erőket, hasonló szerepkörrel, mint amerikai szövetségeseiknél. Egyik vezető kutatójuk, dr. James Braddock Brüsszelben felfigyel egy elmegyógyintézet jelentésére egy mentálisan zavarodott, különös erejű férfiről, akiről később kiderül, hogy a Földön újjászületett Thor az. Az ő DNS-ét felhasználva megkezdődik az európai szuperkatona-program előkészítése.

2001

Nick Fury lesz a S.H.I.E.L.D. igazgatója. Egyik első intézkedéseként bezáratja az X-Fegyver összes, még létező telephelyét.

Thor kezdi visszanyerni az emlékeit és az erejét. Otthagyva az Európai Védelmi Erőket terjeszteni kezdi az asgardi hitvallást amolyan hippi vándorként. Rengeteg hűséges követőre talál, akik a karizmatikus férfi minden szavát szentírásként követik. A S.H.I.E.L.D. munkát ajánl neki, ám először elutasítja őket.

2002

A S.H.I.E.L.D. kutatói megtalálják és kihalásszák Amerika Kapitány fagyott, de még mindig élő testét a Jeges-tengerből. Sikerül visszahozni a Kapitányt az életbe, aki ismét aktív szolgálatba áll, hogy ő vezesse a S.H.I.E.L.D. különleges képességű emberekből álló alakulatát, a Különítményt. A további tagok: Vasember (Tony Stark), az Óriás (Hank Pym), valamint felesége, a Darázs (Janet Pym).

A Különítmény első akciója során megfékezi a Manhattanben tomboló Hulkot, azaz a S.H.I.E.L.D. egyik vezető tudósát, dr. Bruce Bannert. Az összecsapás során csatlakozik a csapathoz az újból ereje teljében lévő Thor is.

2003

A Fekete Özvegy (Natasha Romanov) és Sólyomszem (Clint Barton) is belépnek a Különítménybe, sőt még Hulk is segítséget nyújt nekik, amikor a Chitauri tagjai egy utolsó, globális támadást intéznek a teljes emberiség ellen. A Különítmény végül leveri őket, elpusztítva ezzel az utolsó földi Skrullt is.

A Chitauri nyílt fellépése után többé nem titok a Föld lakossága előtt az idegenek létezése.

2005

Két mutáns professzor, Charles Xavier és Erik Lensherr megalapítják a Charles Xavier és Erik Lensherr Iskola a Tehetséges Fiatalokért magániskolát kizárólag fiatal mutánsoknak, akik itt tanulva elsajátíthatják a különleges képességeik feletti uralmat.

2006

Loki titokban belülről bomlasztja a Különítményt, és egy külföldi nagyhatalmak szuperkatonáiból álló sereg, a Felszabadítók élén kis híján elfoglalja a teljes Egyesült Államokat. A Különítmény végül sikeresen visszavág, a Felszabadítókat legyőzik, Loki pedig menekülni kényszerül. A csapat sokáig nem heveri ki a történteket: a Fekete Özvegy elárulja őket és megöleti Sólyomszem családját, ezért Clint bosszúból végez a nővel, az Óriás és a Darázs pedig elválnak.

2007

Reed Richards a Baxter-torony támogatásával felállít egy hatalmas teleportációs kaput a nevadai sivatagban, a célja egy alma átküldése a guantanamói öbölbe az N-zónán keresztül. A kísérletben részt vesz négy társa, Sue Storm, Ben Grimm, Johnny Storm és Victor Van Damme is. A teszt félresikerül, és Reed, Sue, Ben, Johnny és Victor átkerülnek az N-zónába, ahonnan már átváltozva térnek vissza.

Reed, Sue, Ben és Johnny (immár Mr. Fantasztikus, a Láthatatlan Nő, a Lény és Fáklya) közösen megalapítják a Fantasztikus Négyest, míg Victor Fátum Doktor néven egy kelet-európai ország, Latvéria ura lesz.

Egy átlagos tinédzser, Peter Parker osztályával az Osborn Művekbe látogat, ahol megcsípi őt egy pók, melyet korábban egy kísérleti szérummal, az Oz-vegyszerrel kezeltek. Peter hamarosan elképesztő változásokat észlel magán, és ő lesz az ifjú szuperhős, Pókember.

A Különítmény két új taggal bővül: belép hozzájuk T'Challa Udaku, azaz a Fekete Párduc, a nagy hatalmú afrikai nemzet, Wakanda trónörököse, hogy a csapatban fejlessze a képességeit, valamint az asgardi erővel bíró Barbara Denton-Norris, azaz Valkűr, aki Thor barátnője lesz. Hank Pym eközben már inkább Hangya, majd később Fullánk néven ténykedik.

Új, ígéretes diákok érkeznek a Charles Xavier és Erik Lensherr Iskola a Tehetséges Fiatalokért magániskolába, köztük Walter Joseph Kovacs és Jean Grey, a Főnix akkori gazdatestjei is.

2007. november 13.

Nick Fury, Charles Xavier és Erik Lensherr aláírják a Xavier-Lensherr-Fury paktumot, melynek értelmében a S.H.I.E.L.D. a Charles Xavier és Erik Lensherr Iskola a Tehetséges Fiatalokért magániskola területét semleges zónának nyilvánítja és nem avatkozik a működésébe. Cserébe Xavier és Lensherr az ott tanuló mutánsokat felnőttkorban bevethető katonákká képezik, majd a S.H.I.E.L.D. kötelékébe állítják.

2007-2008

0. fejezet: Mindennapok a Charles Xavier és Erik Lensherr Iskola a Tehetséges Fiatalokért magániskolában.

2008

Az egykori dr. Stephen Strange fia, az ifjabb Stephen Strange lesz az új Legfőbb Varázsló, miután édesapja segítője és szolgálója, Wong felkeresi és beavatja őt a mágikus tudományokba, átadva neki apja örökségét.

A Fantasztikus Négyes tagjai az N-zónába utaznak, ahol összecsapnak egy ottani hadúrral, Annihilusszal, megakadályozva, hogy uralma alá hajtsa a Földet is.

1. fejezet: A Charles Xavier és Erik Lensherr Iskola a Tehetséges Fiatalokért magániskola diákjai saját csapatot alapítanak, az X-Ment, melynek tagjai egyik első bevetésükön Pókemberrel közösen semlegesítenek két szuperhumán fenyegetést, az Oz-vegyszer hatására tomboló szörnyekké változó Norman Osbornt (a Zöld Manót) és fiát, Harry Osbornt (a Vészmanót).

2. fejezet: Az X-Men összeáll a Különítménnyel, hogy a Vadföldön számoljanak le a Különítmény tagjait lemásoló robotokkal, a Hank Pym által alkotott, ám titokban Fátum Doktor által irányított Ultronokkal. Az akció során meghal professzor Lensherr két gyermeke, akikre ráadásul nemrég talált rá, Pietro és Wanda Maximoff, azaz Higanyszál és a Skarlát Boszorkány. A sokk hatására Lensherr a saját, titkos mutáns szervezete, a Testvériség oldalán, Magneto néven esküszik bosszút mindenki ellen, és ezzel végleg elhagyja a professzor Xavierrel alapított magániskoláját. Csatlakozik viszont az iskolához az első mutáns, Logan, azaz ekkor már Rozsomák.

Mr. Sinister és Fátum Doktor titkos megállapodást kötnek, melynek értelmében Sinister megkapja a valódi, elkábított Higanyszálat. Mint kiderül, a fiú nagyon is életben van, Fátum egy robotra cserélte ki az igazit. Sinister ezzel elkezdi építeni saját Testvériségét.

3. fejezet: A Fantasztikus Négyes időutazásra viszi az X-Men tagjait Kanadába, az X-Fegyver idejébe, ám hogy ne változtassanak véletlenül valamin, hamar vissza is térnek a jelenbe.

2009

Magneto és a Testvériség tagjai megszerzik maguknak Víziót, majd sikeresen elindítják, hogy így üzenjenek Gah Lak Tusnak, és szándékosan a Föld felé vezessék, meggyorsítva az érkezését.

4. fejezet: Az X-Men tagjai Tibetben Rozsomák vezetésével rátalálnak az ott bujkáló Hulkra, akit sikerül ugyan kézre keríteni, de közben Walter elveszti a látását. A S.H.I.E.L.D.-hez szállítják, ahol egy félresikerült gyógyítási kísérlet során kifejlődik nála egy másodlagos mutáció, a szeméből előcsapó vörös lézersugarak, így a fiú megkapja a Küklopsz nevet. A S.H.I.E.L.D.-nél dolgozó Betty Ross, a Banner iránt érzett szerelméből, magát is átalakítja egy Hulk-szerű lénnyé, Amazonná, hogy így mentse meg a férfit, ám a S.H.I.E.L.D. fogságába kerül. Mivel az egész, csaknem katasztrófába torkolló akciót Nick Fury engedélyezte, ezért lefokozzák őt, a S.H.I.E.L.D. vezetését pedig Carol Danvers veszi át tőle.

5. fejezet: Gah Lak Tus és az őt kísérő szolgái, az Ezüst Utazók megérkeznek a Földre, soha nem látott pusztítást hagyva maguk mögött. Az események felgyorsulnak, míg a bolygóért vívott küzdelem több fronton is zajlik, az alábbiak szerint:
• Az Ezüst Utazók több millió emberrel végeznek világszerte. Több ország, köztük Latvéria, Wakanda és a Vadföld, szinte teljesen megsemmisülnek.
• Magneto végez Xavierrel, és ezzel a Charles Xavier és Erik Lensherr Iskola a Tehetséges Fiatalokért magániskola végleg megszűnik működni.
• A Különítmény súlyos veszteségeket szenved: a Darázs és az Óriás életüket vesztik, Thor a Valhallába kerül, a Fekete Párduc pedig visszatér a porig rombolt Wakandába.
• Vízió felszabadul Magneto irányítása alól, és a Föld mellé áll a Gah Lak Tus elleni harcban.
• A Szemlélők, egy rejtélyes idegen faj tagjai, akiknek egyetlen célja, hogy megfigyeljék az univerzum fejlődését és jelentősebb eseményeit, ám sosem avatkoznak be, kivételesen aktív szerepet vállalnak a Földet ért ostrom idején, és kozmikus hatalommal ruháznak fel egy átlagos tinédzsert, Rick Jonest, aki később a S.H.I.E.L.D.-hez kerül kivizsgálásra.
• Az Ezüst Utazók támadásainak következtében megnyílik egy átjáró a Sötét Létsíkokra, ahonnan átlép a démonnagyúr, Dormammu, és végez az ifjabb Doktor Strange-dzsel. Végül sikerül megállítani Dormammut, aki elveszti erejét és emberi alakot vesz fel, majd a S.H.I.E.L.D. fogságába kerül.
• Egy régóta a Földön élő Kree, Mahr Vehl átáll az emberek oldalára, és feljuttatja őket egy Kree űrhajóra, melynek utasai Gah Lak Tus működését figyelik és dokumentálják. Az X-Men, a Fantasztikus Négyes és a Különítmény egyesített erővel aktiválnak a hajóról egy fegyvert, mellyel elijesztik Gah Lak Tust a Földről. Még maga az eredeti Ezüst Utazó, Norrin Radd is besegít, hogy a küldetés sikerrel záruljon.
• A megmaradt hősök Magneto ellen vonulnak, aki utolsó tetteként végez Rozsomákkal, majd Küklopsz megöli Magnetót. A Testvériség többi tagja kereket old.
• A Lény végez Fátum Doktorral, akit felelősnek tart a történtekért, hiszen ő terelte Magnetót a bosszú útjára a Vadföldön, majd a Fantasztikus Négyes a globális katasztrófa okozta sokk hatására feloszlik.


2010

Admin
Admin

Hozzászólások száma : 146
Join date : 2011. Aug. 12.

https://shield.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.